Schoonmaken zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een geweldige investering voor het opwekken van groene energie en het verlagen van je elektriciteitskosten. Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren, is regelmatig onderhoud essentieel. Eén van de belangrijkste aspecten van dit onderhoud is het reinigen van je zonnepanelen. Hier bekijken we waarom zonnepanelen reinigen belangrijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom Zonnepanelen Reinigen?

Verhoogde Energieproductie: Stof, vuil, en andere verontreinigingen kunnen zich ophopen op het oppervlak van je zonnepanelen. Dit kan leiden tot een afname in de efficiëntie van de panelen en verminderde energieopbrengst. Door je zonnepanelen schoon te houden, blijft de energieproductie op peil.

Verlengde Levensduur: Het regelmatig reinigen van je zonnepanelen kan bijdragen aan een langere levensduur. Schoonmaken verwijdert potentieel schadelijke ophopingen en beschermt de panelen tegen beschadiging.

Maximale Terugverdientijd: Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd om te besparen op energiekosten, is het cruciaal om ze in topconditie te houden. Het reinigen van je panelen draagt bij aan een snellere terugverdientijd van je investering.

ZonVandaag Roden - zonnepanelen
ZonVandaag - zonnepanelen

Hoe Reinig Je Zonnepanelen?

Het reinigen van zonnepanelen kan een eenvoudig proces zijn, maar het moet zorgvuldig gebeuren om schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen om effectief zonnepanelen te reinigen:

Veiligheid Eerst: Schakel je zonnepanelen uit en zorg voor een veilige omgeving. Werk bij voorkeur op een bewolkte dag of ’s ochtends vroeg wanneer de panelen koeler zijn.

Verwijder Losse Deeltjes: Gebruik een zachte bezem of een luchtblazer om losse bladeren, stof en vuil te verwijderen. Dit voorkomt krassen tijdens het reinigen.

Gebruik Gedestilleerd Water: Maak een sopje met gedestilleerd water en een mild reinigingsmiddel. Vermijd agressieve chemicaliën die schade aan de panelen kunnen veroorzaken.

Zachte Borstel of Doek: Gebruik een zachte borstel of een niet-schurende doek om voorzichtig de oppervlakte van de zonnepanelen te reinigen. Vermijd schurende materialen.

Spoel Grondig Af: Spoel de panelen grondig af met schoon water en verwijder alle zeepresten.

Laat Ze Droog Aan de Lucht: Laat de zonnepanelen aan de lucht drogen om vlekken te voorkomen.

Professioneel Advies

Hoewel je zelf je zonnepanelen kunt reinigen, kan het handig zijn om professioneel advies in te winnen. Bij ZonVandaag B.V. hebben we experts die je kunnen begeleiden bij het onderhoud van je zonnepanelen. Ze bieden deskundig advies over de juiste reinigingsmethoden en kunnen regelmatig onderhoudsschema’s opstellen om ervoor te zorgen dat je panelen altijd op hun best presteren.

Door je zonnepanelen regelmatig schoon te maken en te onderhouden, kun je de energieopbrengst maximaliseren en profiteren van jarenlange duurzame energieproductie. Voor meer informatie over zonnepanelenreiniging en onderhoud, neem contact op met ZonVandaag B.V. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen.

De ZonVandaag werkwijze

Kracht van persoonlijk contact.

We beginnen met het controleren van uw gegevens, het inventariseren van uw wensen en behoeften, en een grondige bespreking van uw situatie.

Zodra we uw situatie volledig begrijpen, plannen we een persoonlijk adviesgesprek in met een van onze buitendienst adviseurs. Zij bereiden zich voor aan de hand van de verstrekte informatie, zodat ze u deskundig en persoonlijk kunnen adviseren.

In het adviesgesprek bij u thuis gaan we aan de hand van uw wensen een passend zonnestroom-systeem voor u ontwerpen.

Iedere woning is anders en daarmee ook iedere situatie. Daarom voeren we een technische schouw uit die bestaat uit de volgende onderdelen: 

  1. intekenen van de zonnepanelen op uw dak
  2. bepalen van de plaats van de omvormer
  3. bepalen van de kabelroute
  4. controleren of uw groepenkast aan de nieuwste normen voldoet
  5. bekijken hoe de zonnepanelen aangesloten moeten worden in de groepenkast

Aan de hand van de technische schouw en inventarisatie van uw behoeften brengen we een maatwerk-offerte uit voor levering en service voor het complete systeem. Daarnaast spreken we uitgebreid de koopovereenkomst met u door zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Voelt u iets voor het verhaal en aanbod van ZonVandaag en mogen wij de opdracht voor het duurzaam systeem voor u realiseren? Dan gaan we heel graag verder met de volgende stap.

Wij hebben aan de hand van eerdere gesprekken uw installatie tot in de puntjes voorbereid en voeren de montage uit. Ons team van 2 à 3 installateurs, staat tussen 08:00 en 09:00 bij u voor de deur.

De dakwerkers beginnen met het plaatsen van de onderconstructie en zorgen dat de bekabeling wordt voorbereid. In uw woning begint de elektricien met het plaatsen van de omvormer en het voorbereiden van uw groepenkast op het aansluiten van de zonnepanelen. Aan het einde van de werkdag (14:00 – 15:00) bevestigen we uw panelen op de onderconstructie, sluiten we het systeem aan in uw groepenkast, voeren we metingen en beproevingen uit en stellen we uw systeem in bedrijf.

De montage duurt meestal één dag, waarna wij uw installatie opleveren in de monitoring applicatie en u hier toegang voor geven.

Na de installatie blijven we uw systeem monitoren om een optimale opbrengst te realiseren. Wij doen dit op dagelijkse basis, zodat u dit zelf niet hoeft te doen. Uiteraard krijgt ook u toegang tot de monitoring applicatie waarmee u uw eigen opbrengst kunt bekijken.