050-2340070 - Maandag t/m vrijdag 08:30 tot 21:00 bereikbaar

Over zonnepanelen

Alles wat jij wilt weten over zonnepanelen hebben we hier voor jou op een rijtje gezet

Over zonnepanelen

Zonnepanelen in het algemeen

 • Hoe werken zonnepanelen?

  Zonnepanelen, je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord maar hoe werken ze nou eigenlijk?

  Zonnepanelen, in technische termen PhotoVoltaïc (PV) panelen genoemd zetten energie van de zon om in bruikbare wisselstroom. Omdat zonnepanelen gebruik maken van de zon in plaats van fossiele brandstoffen zijn zonnepanelen een duurzame vorm van energie opwekken.

  Een zonnepaneel werkt doordat er licht op een zonnepaneel valt die een elektrische spanning tussen beide lagen van de zonnecel creëert. Deze spanning wordt opgevangen en naar een omvormer gestuurd die op zijn beurt deze spanning omzet in bruikbare wisselstroom.

 • Wat zijn de verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

  Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. De twee voornaamste soorten zijn de monokristallijne (mono) en polykristallijne (poly) panelen. Beide panelen worden gemaakt van de grondstof silicium. Het verschil zit in de afwerking van het silicium. Bij de mono panelen is het productieproces langer dan bij de poly panelen. Door dit langere productieproces is de opbrengst van mono panelen vaak hoger dan dat van poly panelen. Je kan poly panelen vaak herkennen doordat de kleur hiervan blauw is. Mono panelen hebben in de meeste gevallen een zwart uiterlijk.

 • Glas-glas en glas-folie panelen. Wat is het verschil?

  Naast het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne panelen bestaat ook nog het verschil tussen glas-glas en glas-folie panelen. Het verschil zit hem hier in de opbouw van het paneel. Een glas-folie paneel bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde een kunststof folie. Een glas-glas paneel bestaat uit dezelfde laag glas en laag met zonnecellen maar is aan de achterzijde afgewerkt met een laag glas in plaats van kunststof. Deze glaslaag zorgt ervoor dat het paneel minder last heeft van vocht, temperatuurverschillen en wind. Dit zorgt ervoor dat de fabrieksgaranties op zowel het product als de opbrengst hoger zijn bij de glas-glas panelen. In Nederland is het aan te raden in winderige gebieden altijd met glas-glas panelen te werken.

Kom je er niet uit?

Neem telefonisch contact op met onze klantenservice